Main menu:

keresés:

kategoriák:

címkék:

Blogtár

2011. december 21. szerda

Megjelent a piacon a furnér hegedű.

Megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy immár rétegelt lemezből is készítenek hegedűt. Eddig ez csak nagybőgők és csellók esetében fordult elő. Most hoztak egy ilyen hegedűt hozzám javítani. A ragasztások körben igen gyengén vannak megoldva.  A nyaka ki is fordult szegény jószágnak azonnal.  A baj az, hogy az internetes kereskedelemben nem látható, hogy mit is vásárolunk. Ez csak az átvételkor derülhet ki és akkor sem könnyen, hiszen jó szem, de legalábbis némi hozzáértés szükséges ahhoz, hogy eldöntsük, mit is vásárolunk.

funér hegedű

furnér hegedű

 Sajnos itt csak kis képeket teszek közzé. A nyak mellett oldalt látható a szélen, hogy nem hosszában, hanem keresztben futnak a csíkok (szálak helyett).

 HA jól sejtem ezek a hegedűnek látszó tárgyak az általam „Praktiker ” hegedűként emlegetett dolgok. Hogy miért Praktiker?

Azért, mert pár évvel ezelőtt valaki lelkendezve felhívott az előbb említett áruházból: képzeld, itt vagyok a boltban és itt van a kezemben egy hegedű tokkal , vonóval 8900 Ft-ért .  Mit csináljak ??  Ilyen olcsón biztos megéri!!!

Azt találtam mondani,  hogy hagyd ott. (Egyet azért jó lett volna megnéznem. ) A helyzet az, hogy a legolcsóbbank tartott kínai hangszerüzletben a tokok kerülnek 9000 Ft-ba. Ez természetesen ez esetben működik is, hiszen a tok az rendben is van.

A hegedű műanyag húrtartóval rétegelt lemezből készült,  festett, félkemény fa fogólappal, amely új állapotában csak nagyon nagy húrtávolsággal szólaltatható meg.  A „hangszer” használhatóvá tétele esetenként változóan 15-25 ezer Ft között van. De természetesen hangja nem lesz soha.

A vonó nem üti meg a vonó kategória alsó szintjét:  fája igen gyenge, nem lehet megfeszíteni megfelelően, mert oldalra elmozdul előbb, nincsen tartása. A kápa is mozog oldalirányban. Szóval jobban tesszük,ha veszünk egy másikat, ha hegedülni szeretnénk.

Az előbb említettem egy  kínai hangszerüzletet. Inkább érdemes innen beszerezni az olcsó portékát. Itt egy vonó 5-9000 Ft között kapható.Hegedűként is inkább ajánlanám az ott kapható hegedűket: 25 és 50000 Ft között mozog az áruk.

„Set”-ben már 25000 Ft körül kapható tokkal, vonóval használható, olcsó holmi fából (!!!), amelyet kb 5-6000 Ft-ért be lehet megfelelőre állítani.

Szóval, kedves hegedülni vágyó emberek, az én véleményem szerint hegedűt 30 000 Ft alatt irreális beszerezni, legfeljebb ajándékba lehet kapni… Vigyázzunk nagyon az internetes ajánlatokkal és feltétlenül forduljunk szakemberhez a döntés meghozatala előtt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Kommentálj!

You need to login to post comments!