Main menu:

keresés:

kategoriák:

címkék:

Blogtár

2012 október 9 kedd

Egy sokszor visszatérő kérdést szeretnék ma boncolgatni:

Mikor járunk jobban az internetes hangszervásárlásnál, főleg, ha olcsóbb kategóriában gondolkodunk:

1. Ha új kínai árut próbálunk beszerezni, mint például egy Menzel,

2. vagy válasszuk a régi, pl. szegedi hangszereket

Általános válaszom: 

Aki teheti, inkább szakembernél vásároljon, jobban jár!

A szakembernek, ha valamit kínál, szavatolnia kell az árujáért.

Szerintem a hangszervásárlás interneten nagyon rizikós dolog. Még nekem is, aki pedig már 35 évet eltöltöttem a szakmámban.

Mégis, ha már felmerült ez a kérdés, néhány gondolatot megosztok az érdeklődőkkel:

A Menzelnél  jobbnak tartom a szegedi hangszereket, de ezt is fenntartással mondom. Ez azt jelenti, hogy amit az interneten árulnak, azt előbb-utóbb meg kell nézetni szakemberrel állapotfelmérés céljából.

Viszont az, aki az interneten hangszert árul, nem feltétlenül ért a hangszerhez,  s ezért semmiféle garancia nincsen arra, hogy amit a vevő ott talál, arra nem kell a vételárának többszörösét költeni, hogy használható legyen.

Az internetes vásárláskor ugyanis sok  esetben nem is elvárható a garancia.

Vegyünk egy példát:

Vettem egy akármilyen kínai csellót, ami Németországból érkezett, egy német cég által forgalmazva, tehát teljesen jogosan német hangszerként jelent meg az interneten. A hangszernek olyan hibái voltak, amelyeket nem kis munkával hoztam helyre, de NEKEM így is megérte. De ha valakinek ki kellett volna fizetnie a munkadíjamat, ami összegében még egyszer a hangszer árát jelenti, akkor bizony már nem járt volna olyan jól.  Persze, ha cseregaranciát ajánlanak, meg lehet próbálni érvényesíteni, de ez sokszor kissé hosszadalmas folyamat.  És bosszantó is.

A másik eset, hogy veszünk egy régi hangszert, de valami nincsen rendben rajta. Vegyünk egy hegedűt, mondjuk  25 000 Ft-ért. Elvisszük egy szakemberhez, és kiderül, hogy meg kell igazítani a fogólapot, a kulcsokat, a lábat, húrokat kell cserélni, stb… Ez már önmagában + 15 000 Ft, és lehet, hogy nem ússzuk meg ennyivel.  Aztán venni kell még egy vonót, +9 000 Ft, meg egy tokot, az ismét 9 000 Ft,  és ez már több, mint amennyi a hangszer ára. Ezzel lehet, hogy nem lenne akkora baj, ha nem az olcsóság miatt választottuk volna ezt a megoldást.

És akkor arról még nem beszéltem, ami nálam mindennapi gyakorlat, hogy szakszerűtlen javításokkal rettenetesen el lehet rontani a hangszereket, amelyeket a vásárlónak sokszor, mivel nem ért hozzá, esélye sincsen észrevenni.

Na, nem szaporítom a szót, a hangszer csak bosszúságot okoz, ha nincsen beállítva, mert egyszerűen nem szól jól.

 

A kávákról holnap folytatom…