Main menu:

keresés:

kategoriák:

címkék:

Blogtár

2013. január 7. hétfő

Egyre többször hallom azt a nézetet, hogy nyomulni kell, a nyomulás sokkal fontosabb, mint a munka, illetve, annak minősége. Én azt gondolom, lehet, hogy ez részben igaz, de az én vevőim a javítás és a készítés minősége miatt járnak hozzám. Ha pedig az ember a gyalupad mögött dolgozik, nem marad sok ideje a nyomulásra. Régen az a mondás járta, hogy jó munkának nem kell cégér, ma pedig minden a marketingről szól.

A mi szakmánk azon kevesek közé tartozik, ami technilógiában nem sokat változott az idők folyamán. Bár használok természetesen elektromos szerszámokat, sok olyan eszközt is használok, amit a nagyapámtól örököltem.

például ezt a gyalut

például ezt a gyalut

A mai gyorsan fejlődő világban folyton arra buzdítják az embert, hogy vegyen újat, a régit dobja el.  Ennek következtében eltűnt egy sor olyan szakma, ami a karbantartásból, javításból élt. És ha az ember ellen is próbál állni ennek a trendnek, rá kell döbbennie arra, hogy egy idő után mégis ki kell dobnia kedves eszközeit, mert már sehol nem gyártanak, és nem is lehet kapni hozzá alkatrészt.

De nem véletlenül vannak tele a barkácsáruházak és a hobbi művész boltok. Az emberek nem elsősorban spórolásból, hanem kreativitásuk kiaknázása végett is vonzódnak a saját kezükkel végzett munkához. Nem véletlenül jöttek divatba a főzőműsorok és soha még ennyi szakácskönyv nem látott napvilágot. Lehet, hogy az emberek mégis ellenállnak annak a törekvésnek, hogy teljesen elidegenedjenek a természettől és a kétkezi munkától? Én mindenesetre ennek drukkolok.