Main menu:

keresés:

kategoriák:

címkék:

Blogtár

2013. február 7. csütörtök

Új rovatot indítunk a blogon, melynek címe: Teszteltük.  Ennek lényege, hogy a piacon előforduló, általában online is megvásárolható hangszerekről rövid termékleírást adjunk, első kézből származó tapasztalat alapján. Amennyire lehet, a tényekre fogunk szorítkozni.

Az első ilyen hangszer egy kínai gyártmányú brácsa. A címkéjén ez áll: violin and bow factory MENDOZA MV 020.

brácsa tokkal, vonóval

brácsa tokkal, vonóval

A hangszer fából készült, tehát nem rétegelt lemezből, megítélésem szerint olcsóbb kínai fenyő és juhar felhasználásával, kis vaserekkel a juharban. Lakkozása nitro bázisú, szórópisztollyal felvitt, valószínűleg 0.5 mm vastagságú, vöröses színű lakk. A fogólap valamilyen fehér, kínai egzotikus fa, természetesen festve van. A fogólap kiképzése nem megfelelő. A húrlába alacsony. Nyakállás megfelelő, a nyak tapintása durva. A kulcsok szintén festve vannak, mahagóniból készültek.

Egy átlagos brácsa súlya 600 gr körül van felszerelt állapotban. Ez a hangszer 727 gr. Méréseim szerint a tető vastagsága átlag 2 mm-rel több, mint a szokásos. A hanggerenda durva kiképzésű, mellette a ragasztó kifolyt.

A hozzá adott vonó pálcája gyenge minőségű fából készült, íve sem megfelelő. Csak alapszintű felhasználóknak ajánlható.

Ennyit a tényekről.

A brácsa alapszintű felhasználásra sem alkalmas gyári állapotában. A fogólap lehúzásával és egy megfelelő magasságú húrláb aláfaragásával használhatóvá tehető. A vastagsági méretek és a masszív lakkréteg miatt nem várható túl nagy hang ettől a hangszer testtől.  Kedvező ára miatt mégis sokak számára megoldás lehet ez a hangszer.