Main menu:

keresés:

kategoriák:

címkék:

Blogtár

2013. február 22. péntek

Gyakran megkeresnek erősen javításra szoruló, eladásra szánt hangszerekkel. Ilyenkor ki szoktam kalkulálni, hogy megjavított állapotban mennyiért tudnám az adott hangszert értékesíteni. Ebből az árból levonom a javítás díját, az anyag és egyéb költségeket, és a fennmaradó összeget tudom felajánlani az ügyfélnek. Általában többre számítanak és sajnos sokan visszakoznak.

Mi csak olyan hangszert kínálunk eladásra, amelyet megjavítottunk és amiért garanciát is vállalunk. A szakmában sok kereskedő dolgozik, egyre több, őnáluk természetesen nincs szakértelemhez kötve a kereskedelmi jog. Tehát semmiféle rosszhiszeműséggel nem kell azt a kereskedőt vádolni, aki nem megfelelő, vagy akár rossz állapotú, de tetszetős külsejű hangszert ad el. Álljon itt egy példa: ezt a hangszert vevője azután hozta el hozzám, hogy azt a kereskedőnek kifizette. Valljuk be, hogy egy hozzá nem értőnek nincs is oka feltételezni, hogy bármi nincs rendben a hangszerrel.

a hangszer külsőre tetszetős

a hangszer külsőre tetszetős

Én viszont elég sok hangszert javítottam ahhoz, hogy rögtön észrevegyem az ordító típushibákat. Bontás nélkül is meg tudom mérni, hogy egy hangszert kikapartak-e, vagyis vékonyabb a kelleténél. Se a vevő, sem a kereskedő nem tudja, amit én sejtek, hogy hogy is néz ki egy ilyen hangszer belülről:

a tető belülről

a tető belülről

Ha a javítás árát egy ilyen esetben hozzáadjuk a kifizetett vételárhoz, akkor bizony már nem is olyan jó vétel, ami annak tűnt. Ez a veszély ugyanúgy fennáll (ha nem jobban) egy internetes vásárlásnál is. Véleményem szerint ha valaki hangszert akar vásárolni, jobban jár, ha már egy megjavított hangszerre áldoz.