Main menu:

keresés:

kategoriák:

címkék:

Blogtár

2010 jan 22

A mai vásárlási szokások: bemegyek a boltba és megveszem azt az árut, amit a legjobbnak ítélek meg és a pénztárcám is elbírja. Vannak dolgok, amelyekről előbb megkérdezünk valakit és esetleg adunk is a tapasztalatain alapuló véleményére.
A hangszer sajnos teljesen személyes dolog. Pl az, hogy melyik hangszer hangja tetszik nekem egyáltalán nem biztos, hogy egyezik bárkiével is. És persze egyetlen lényeges dolog van : nekem tetsző dolgot kell választanom. De hiába tetszik egy roncs hangja, ha egy hónap alatt szétesik, és csillagászati összegért lehet csak hangszert készíttetni belőle. Példának okáért egy 100 000Ft-ért megvásárolt bőgőt 500 000 Ft-ért rakna össze egy hangszerkészÍtő. Tessék elhinni, néha ez még kevés is ahhoz , hogy hangszert készítsünk egy előtte szakszerűtlenül kezelt nagybőgőből. Egyszóval azért nem lehet boltban vásárolni ilyen micsodákat mert a boltban kapható bőgők tapasztalatom szerint egyáltalán nincsenek olyan állapotban, hogy ki lehetne őket próbálni.
Egy hozzá nem értő bőgőzni vágyó ifjú titán pl csak azt konstatálja, hogy nem tudja lenyomni a húrokat a fogólaphoz, meg zörög minden. Persze önkritikusan megállapítja, hogy nem tud bőgőzni, de majd a tanár segít. Gyorsan megveszi a bőgőt és szalad a tanárhoz, aki elkezdi csóválni a fejét, és jó esetben ajánl egy hangszerészt, akit ismer. Na,innen már általában csak pénz kérdése az egész. Bár nem kevés pénz. Általában kiderül, hogy a húrok nem igazán jók. Egy középkategóriás bőgőhúr 38 000 Ft-ba kerül. Majdnem biztos, hogy a fogólap sem megfelelő. Kérdés persze, hogy megfelelő anyagból készült e. Ha ébenfa, akkor jó, de azt még le kell megfelelően gyalulni, csiszolni. Nem ajánlanám otthon megpróbálni, mert igen hamar elfogy az anyag! Egy új ébnfa fogólap nyersanyaga kb 30000Ft,a csere munkadíja 12000Ft A tanulóim három éves próbálkozása is némi utómunkát kíván általában részemről. Szóval kell hozzá némi tapasztalat, hogy jó legyen a fogólap.
Ez a munka is megközelítőleg 10000Ft. Szerencsés esetben a húrlábat csak alacsonyabbra kell faragni. Ha új láb kell,annak nyersanyga 12-28 ezer Ft-ig terjed, én 10000Ft-ért faragom méretre. Persze ezt is meg lehet próbálni otthon, meg a haverral, de várhatóan sokkal jobb eredményre nem jutunk vele, mint a fogólappal.
Tehát azértnem tudunk boltban bőgőt vásárolni,mert nincesn ott olyan, amit ki lehet próbálni. Ha pedig nem tudom kipróbálni, akkor mi alapján döntöm el, hogy tetszik -e.
Marad az, hogy találunk egy szakembert, akiben meg tudunk bízni.
Ez persze a kisebb hangszerekre is vonatkozik, de a legnehezebb a bőgő, és nem csak súlyra…..
Talán azért, mert ebből a legkisebb a választék…
folyt köv..

Kommentálj!

You need to login to post comments!