Main menu:

keresés:

kategoriák:

címkék:

Blogtár

2016. január 8. péntek

Egy nagyon szép, öreg mesterhegedűn dolgozom. Sajnos a nyaka túl vékony volt, ezért a nyakszárat cserélni kell. Az előkészítés során kiderült, hogy egy csavar van a kulcsházban:

az illsztési felület

az illesztési felület

a csavar

a csavar

Ide majd egy pótlás kerül a csavar helyére a nyak anyagából. Ezt majd folytatjuk.

Egymás után több olyan hegedűt is hoztak hozzám, amit kezdő hegedűsök számára vásároltak, mondván, hogy kipróbálni ez is megteszi, ha belejönnek, majd vesznek jobbat. Ezzel kapcsolatban a következőket gondolom. Egy ilyen új, általában kínai hegedű 30-40 ezer Ft-ba kerül tokkal, vonóval. A felszerelése ennek megfelelően nem a legjobb minőségű. Egy újonnan vásárolt hegedűről azt gondolhatnánk, hogy kivesszük a tokból, és rögtön játszhatunk is rajta. Ezekben az esetekben azonban kiderült, ez nem így van. A kulcsok nem tartják a hangolást, a húrnyomás pedig nagyon nagy. Az egyik ilyen hegedűm a fogólap elképesztően ferde volt, minden irányban.  Nem lehetett vele mit kezdeni, kicseréltük. Próbálom érzékeltetni ezzel a képpel:

girbe-görbe fogólap

girbe-görbe fogólap

Az újonnan vásárolt hegedűre még rá kellett költeniük ahhoz, hogy használható legyen, és így már nem is olyan olcsó az a hegedű. És akkor ez még mindig nem egy jó hangszer, csak valami annak látszó tárgy. Ebben az esetben is igaz, hogy az olcsó néha drágább. Nem is sokkal többért már egészen jó hangszereket lehet kapni nálunk. Érdemes körülnézni. Karácsony előtt több felújítással is elkészültünk, ezek a hegedűk arra várnak, hogy kipróbálják őket.