Main menu:

keresés:

kategoriák:

címkék:

Blogtár

2019 január 15 csellók

Az utóbbi időben megnőtt a csellók iránti kereslet. Mit is tehetünk,ha szeretnénk egy jó minőségű, de nem túl drága csellót.

A legegyszerűbbnek az látszik, hogy vegyünk egy újat. Már el is indítjuk a böngészőt, beírjuk, hogy cselló, vagy gordonka, vagy cello és kijönnek dolgok. Szép új hangszerek. A baj kétféleképpen törhet ránk:

1 megveszünk egyet ezek közül

2 megkérdezzük a cselló tanárt.

Ma foglalkozzunk az első ponttal.

Az internetes vásárlás ma az egyik legnépszerűbb vásárlási forma. Hangszerek esetében ez kissé rizikós. Én 40 éve foglalkozom hivatásszerűen hangszerekkel, de csak teszt céljából engedem meg magamnak ezt a vásárlási formát. Hogy miért?

A hangszer méretei a legfontosabb és egyben meghatározó tényezői annak, hogy jól vásároltunk-e. Egy rossz méretekkel rendelkező, rosszul beállított hangszerrel csak az életkedvünk megy el, és talán örökre leteszünk a zene közelebbi megismerésének élményéről.

Az internetes oldalakon a számomra fontos méreteket sohasem tüntetik fel. Ha van olyan szerencsém, hogy -mondjuk a Jófogáson keresztül- kérdéseket tehessek fel az eladónak, akkor sem tudom megmagyarázni egy nem szakmám bélinek, hogy mit mérjen, mire vagyok kíváncsi.

Ha pedig egyszer kifizettem a hangszert, nincs visszaút. Hiába ígérnek garanciát. Valahogy a visszavásárlás nem szokott zökkenő mentesen zajlani…

És ki végzi el a garanciális javítást?

Én meg tudom csinálni természetesen.

Itt jön a közlendőm.

Az olcsó kínai csellók rétegelt lemezből, (angolul plywood) készülnek. Ezeket gyárban, gépekkel, szakképzett munkaerő nélkül rakják össze. Akad köztük néha egész használható darab is.

Nem garantálható, hogy jól rakták-e be a nyakat. A többi méret általában jó.
A fogólap vagy nagyon silány ébenfa, vagy valamilyen festett keményfa. Ezt általában a termék leírásában feltüntetik.

Nem láttam viszont ebben a kategóriában olyan hangszert, amely ne szorult volna komoly beállításra.
A húrláb, a fogólap íve , a húrok mind beavatkozást igényelnek.
Ennek költsége, mivel olcsó hangszerekről van szó, körülbelül a hangszer vételárával megegyező összeg. ha pedig a nyak állása nem megfelelő, akkor bizony még jóval többe is kerülhet a javítás.