Main menu:

keresés:

kategoriák:

címkék:

Blogtár

2010 feb 24 szerda

Ma elkezdtem egy új blogot a google-ban is ,hátha többen megtalálnak ott.  Magam is kerestem hangszereket és így jutottam erre az elhatározásra. Persze a linket ott is elhelyeztem!

Mai témám : a tél vége és a hangszerek.

A fűtés, a fűtött szobából legtöbbször csak huzatban visszük ki az utcára a hangszereket a hidegbe. Ez  eléggé megviseli a vonós barátainkat. Ennek oka: a ragasztások rendesen csontenyvvel történnek. Ha a fa nem a fával találkozik (kis ragasztó segítségével) , hanem sok enyv van a két fa közt, kikristályosodik és a száraz levegőn elenged a ragasztás, a hangszer szétreped. Tehát,ha azt vesszük észre,hogy a hangszerünk zörög, érdemes megmutatni szakembernek, aki valószínűleg nem túl drágán meg tudja azt ragasztani.

A másik jelenség: főleg a nagyobb hangszereknél  -cselló,bőgő-  lehet tapasztalni, hogy a húrok szinte ráfekszenek a fogólapra, pedig nyár végén még alig tudtuk lefogni, olyan messze voltak tőle. Ennek oka: a nyak is engedelmekedik a hőviszonyok okozta tágulásnak. Ennek eredménye az, hogy nyáron alacsonyabb, télen pedig magasabb húrláb kell a hangszerekre.  A gitároknál meghúzzuk, illetve kiengedjük a nyakmerevítő pálcát.

Kommentálj!

You need to login to post comments!