Warning: ob_start(): non-static method anchor_utils::ob_filter() should not be called statically in /home/nemeicom/public_html/blog/wp-content/plugins/sem-external-links/anchor-utils/anchor-utils.php on line 33

Main menu:

keresés:

kategoriák:

címkék:

Blogtár

Archive for 'cselló'

2018. május 4. péntek

Sajnos egyre kevésbé jut eszembe, hogy beszámoljak a munkáimról. De most épp gondoltam rá, hát íme: 2010. óta nem készítettem csellót, de most belevágtam, mert megrendelték. Lehet, hogy ez lesz az utolsó? Egyre nehezebben szánom rá magam nagyobb testű hangszerek készítésére.

2016. július 21. csütörtök

Tegnap estére végre eljutottam oda, hogy lecsuktam az öreg csellót. Előtte azonban készítettem a belsejéről néhány képet: Látható a belső szélezés, az új tőkék, a lélekfoltok, a szújáratok helye, a bélelések és az új gerenda. Végül a kávamagasság a nyaknál 10,5, az alsócsapnál pedig 11,2 cm lett.

2016. július 6. szerda

Rég nem jelentkeztem. Folytatom tudósításomat az öreg cselló munkálatairól. Legutóbb ott tartottunk, hogy tőkére állítottam a hangszert. Erre illesztettem a meglévő eredeti öreg kávákat, melyek mind már meg voltak toldva. Ezeket a toldásokat eltávolítottam, mert nem voltak elég magasak, és esztétikailag sem feleltek meg az igényeimnek. Ezután darabonként elkészítettem a pótlásokat, ma fogom az utolsót [...]

2016. május 25. szerda

Ma visszatérek az öreg cselló javításának tárgyalásához. Miután kívül-belül körbeszéleztük a tetőt és a hátat, pótoltuk a berakást, összedolgoztuk a széleket, hogy egyformák legyenek. Ma tőkére állítottam a hangszert, a kívánt magasságra, majd jöhet a kávák toldása.  

2016. április 1. péntek

A csellót, amit a múltkor bemutattam, teljesen szét kellett bontani, hogy a régi rossz javításokat ki tudjuk javítani, illetve cserélni. A nyaknál látható, hogy eredetileg fecskefarkas beeresztés volt, amit aztán kiegészítettek. A hát tőke közeli részeit egészen érdekesek, viszont mellette úgy ki lett vékonyítva, hogy muszáj lesz bélelni. A kávarendszert újra kell majd építenem. Itt [...]

2016. március 18. péntek

Egy öreg csellót hoztak restaurálni. Valószínűleg a 18. századból származik. Sajnos a készítője nincs sehol jelezve, de a fa minimum 250 évesnek látszik. Most nem is részletezem, hogy mi minden munka van rajta, menet közben úgyis lesz majd itt róla szó. Mindenesetre már felbontottuk és lekezeltük szúirtóval. Itt láthatóak a szújáratok is.

2013. szeptember 5. csütörtök

Miután becsuktam, jöttek a szélezések a csellón. Lakkpótlás is kellett több helyen. Végül felszereltem, és íme, készen lett: Ez egy 100 év körüli manufaktúra hangszer, származása ismeretlen. Megvásárolható a műhelyemben.

2013. március 4. hétfő

A múlt hét végén befejeztem az öreg cselló lakkozását, és felszereltem. Álljon itt egy kép róla egy hosszú időszak lezárásaként:  

2013. február 27. szerda

Az öreg cselló elérkezett a lakkozás előkészítéséhez. Meglepően szép lakk került elő, ahogy elkezdtem csiszolni. Rengeteg réteg volt rákenve, úgyhogy nem volt könnyű dolgom, de így előbújt a fa, és a alaplakk, ami megmaradt méltó az öreg faanyag szépségéhez.  

2013. február 26. kedd

Ma ismét az öreg cselló kerül terítékre, kezd egészen hangszer- szerű lenni. A szélezés elkészülte után bevéstem körben a berakás helyét, majd beragasztottam a berakás csíkokat. Tegnap a nyak is a helyére került. Már csak a szélek formázása, csiszolása van hátra, és jöhet a lakk pótlás. Már látni a a fényt az alagút végén. Tavaly [...]