Warning: ob_start(): non-static method anchor_utils::ob_filter() should not be called statically in /home/nemeicom/public_html/blog/wp-content/plugins/sem-external-links/anchor-utils/anchor-utils.php on line 33

Main menu:

keresés:

kategoriák:

címkék:

Blogtár

Archive for 'cselló'

2016. július 21. csütörtök

Tegnap estére végre eljutottam oda, hogy lecsuktam az öreg csellót. Előtte azonban készítettem a belsejéről néhány képet: Látható a belső szélezés, az új tőkék, a lélekfoltok, a szújáratok helye, a bélelések és az új gerenda. Végül a kávamagasság a nyaknál 10,5, az alsócsapnál pedig 11,2 cm lett.

2016. július 6. szerda

Rég nem jelentkeztem. Folytatom tudósításomat az öreg cselló munkálatairól. Legutóbb ott tartottunk, hogy tőkére állítottam a hangszert. Erre illesztettem a meglévő eredeti öreg kávákat, melyek mind már meg voltak toldva. Ezeket a toldásokat eltávolítottam, mert nem voltak elég magasak, és esztétikailag sem feleltek meg az igényeimnek. Ezután darabonként elkészítettem a pótlásokat, ma fogom az utolsót [...]

2016. május 25. szerda

Ma visszatérek az öreg cselló javításának tárgyalásához. Miután kívül-belül körbeszéleztük a tetőt és a hátat, pótoltuk a berakást, összedolgoztuk a széleket, hogy egyformák legyenek. Ma tőkére állítottam a hangszert, a kívánt magasságra, majd jöhet a kávák toldása.  

2016. április 1. péntek

A csellót, amit a múltkor bemutattam, teljesen szét kellett bontani, hogy a régi rossz javításokat ki tudjuk javítani, illetve cserélni. A nyaknál látható, hogy eredetileg fecskefarkas beeresztés volt, amit aztán kiegészítettek. A hát tőke közeli részeit egészen érdekesek, viszont mellette úgy ki lett vékonyítva, hogy muszáj lesz bélelni. A kávarendszert újra kell majd építenem. Itt [...]

2016. március 18. péntek

Egy öreg csellót hoztak restaurálni. Valószínűleg a 18. századból származik. Sajnos a készítője nincs sehol jelezve, de a fa minimum 250 évesnek látszik. Most nem is részletezem, hogy mi minden munka van rajta, menet közben úgyis lesz majd itt róla szó. Mindenesetre már felbontottuk és lekezeltük szúirtóval. Itt láthatóak a szújáratok is.

2013. szeptember 5. csütörtök

Miután becsuktam, jöttek a szélezések a csellón. Lakkpótlás is kellett több helyen. Végül felszereltem, és íme, készen lett: Ez egy 100 év körüli manufaktúra hangszer, származása ismeretlen. Megvásárolható a műhelyemben.

2013. március 4. hétfő

A múlt hét végén befejeztem az öreg cselló lakkozását, és felszereltem. Álljon itt egy kép róla egy hosszú időszak lezárásaként:  

2013. február 27. szerda

Az öreg cselló elérkezett a lakkozás előkészítéséhez. Meglepően szép lakk került elő, ahogy elkezdtem csiszolni. Rengeteg réteg volt rákenve, úgyhogy nem volt könnyű dolgom, de így előbújt a fa, és a alaplakk, ami megmaradt méltó az öreg faanyag szépségéhez.  

2013. február 26. kedd

Ma ismét az öreg cselló kerül terítékre, kezd egészen hangszer- szerű lenni. A szélezés elkészülte után bevéstem körben a berakás helyét, majd beragasztottam a berakás csíkokat. Tegnap a nyak is a helyére került. Már csak a szélek formázása, csiszolása van hátra, és jöhet a lakk pótlás. Már látni a a fényt az alagút végén. Tavaly [...]

2013. február 4. hétfő

Most, hogy egyben van a cselló teste, kezdődhet a külső szélezése. Ezzel tudom áthidalni azt a kezdeti problémát, hogy a hát, meg a tető abszolút nem passzoltak egymáshoz. Közben a hegedű megkapta az alapszínt: