Main menu:

keresés:

kategoriák:

címkék:

Blogtár

2013. január 25. péntek

Régóta foglalkoztat a  SZAKEMBER fogalma.

Mára nagyon átalakult ez a fogalom. Előttem először is megjelenik Reviczky Gábor  arca a „Praktiker” reklámon. Aztán persze az egyéb szakmák képviselői is, ahogy a TV reklámokban megjelennek…

Ha vásárolni akarunk,  találhatunk internetes webáruházakat,  vagy egy bevásárlóközpont jut az eszünkbe, vagy,” a múltkor láttam a Tescoban” felkiáltással már el is mentünk valamelyik „megastore” áruházba. Ez után jut csak eszünkbe, hogy „a múltkor sétáltam itt meg itt, és láttam egy  ilyen-olyan boltot…” De vajon ott van-e még…?

De ne szaladjunk el. Először talán néhány szót arról, hogy  ki is a szakember?

Nekem a szakember a mesterem, aki a gyalupadja mögött fehér köpenyben dolgozik, és közben esetleg mesél valamit. Természetesen már jó ideje nincs közöttünk. Nem is baj, mert az Ő műhelye helyén most bizony vendéglátó helyek kavalkádja van a Liszt Ferenc téren.

De hogy Neki se „marketingezni”, se facebookozni, se blogolni nem lett volna ideje, mert sajnálta volna a munkáját otthagyni, abban biztos vagyok. „Felesleges duma”-mondta volna…

Annak, aki egy szakma „megszállottja”, tehát nagy valószínűség szerint jól is dolgozik, nem igen jut ideje marketingezni, a pénz folyásán elmélkedni, inkább dolgozik. Tehát elszerződik valamelyik nagyobb céghez, ahol valószínűleg nem túl sok pénzért el tud helyezkedni. Hamar belekényszerül egy versenyfutásba az idővel, esetleg csak azért, hogy az állását meg tudja tartani. Így egyre jobban elfárad, és elvész a megszállottság. Marad a fáradtság. És a munka szeretete… elvész!

Azt hiszem, legtöbbünket ért már olyan csalódás, amely után azt gondoljuk, a VALÓDI szakember már a múlté…

Van egy jó hírem: én találtam szakembereket, akik még ma is meg tudják javítani a hi-fi berendezésemet, a magnómat, a ruhámat, a csellótokot, amelyben elromlott a zippzár, vagy éppen a cipőmet, amit nem akarok kidobni az első hónap után, vagy meg tudják élezni a nagyobb gyalukéseimet…

Egy példa: az autóm kipufogóját cserélni kellet, mert 16 év után az eredeti gyári feladta, és végleg kilyukadt. Elvittem egy szép szakműhelybe, ahol jó sok pénzért megcsinálták. Hamarosan tönkre is ment az új méregdrága alkatrész. Persze visszavittem, csináltak valamit, de az is hamar feladta. Egy barátomnak meséltem az esetet, mire Ő azonnal mondta, hogy milyen jó helyet talált: egy pár  srác jó minőségű anyagból úgy hajlít és tesz a helyére minden tipushoz kipufogókat, hogy azt nézni is jó, hát még utána sok évig használni. El is mentem oda, és minden úgy volt, ahogy ígérte. Ennek 4 éve, hogy az ott készült kipufogót használom. Mellesleg az ár sokkal kevesebb volt, mint a csilivili helyen..

Számomra ebből az következik, hogy a mestereket a legkevésbé valószínű, hogy csillogó boltokban találjuk meg. Akiben van egy kis spiritusz, megpróbál a  saját kis vállalkozásában érvényesülni. Én Őket tartom szakembernek. Szóval kedves olvasóim, ne adjuk fel, és a szeretett tárgyainkat, legyen az bútor, autó, hangszer,cipő vagy bármi, ami most nem jut az eszembe, próbáljuk meg karbantartatni. Van kivel!!! Szükségük is van ránk, megrendelőkre, mert megrendelés híján lehúzhatják a redőnyt! A legtöbb kisvállalkozást szintén meg lehet találni a világhálón a webshopok mellett.

Még valami: ha szakembernél vásárolunk és nem a webshopban, Ő saját személyében garantálja a vásárolt áru vagy szolgáltatás minőségét. (Már aki VALÓBAN szakember )

a cégér szakembert sejtet...

a cégér szakembert sejtet...